Top 5 carti controversate din lume


Cei de la Google au făcut un studiu și în anul 2010 luna 8 în lume existau în jur de
129.864.880 cărți în întreaga lume. Mulți scriitori și multe universe paralele create de-a lungul timpului. Azi vreau să vă prezint un top a celor mai controversate cărți din literatura universală și cauzele retrageri lor de pe piață sau interzicerea lor. Eu sunt de părere ca acest lucru a fost benefic mai mult pentru scriitori deoarece cărțile au fost repuse pe rafturi după o anumită vreme, aștept și părerile voastre.
 

5. Fructele mâniei, de John Steinbeck (1939)

Lansat în 1939 și premiat cu Premiul Pullitzer, romanul lui Steinbeck are ca temă centrală efectele Marii crize economice asupra populației sărace de la țară. În centrul poveștii se află o familie de arendași, forțată să-și părăsească tărâmurile natale din cauza secetei, a problemelor economice și a schimbărilor din agricultură. Rămasă pe drumuri, familia Joad pornește spre California în căutare de pământ, locuri de muncă și demnitate. De ce a fost interzisă: În ciuda faptului că a fost foarte apreciată de elitele din lumea literară, cartea a fost interzisă și arsă masiv de populație. Oamenii au fost șocați de modul în care Steinbeck îi descrisese pe săraci, cu toate că mai târziu Steinbeck a mărturisit că aceasta a fost o versiune cosmetizată și înfrumusețată a ceea ce se întâmpla, de fapt, în comunitățile sărace și izolate de la acea vreme.

4. Versetele satanice, de Salman Rushdie (1988)

Cei doi protagoniști ai romanului sunt Bibreel Farishta, un superstar de la Bollowood, și Saladim Camcha, un emigrant care a rupt legătura cu identitatea sa indiană și trăiește în Anglia. Destinul îi aduce împreună într-un avion care explodează deasupra Canalului Mânecii și amândoi sunt salvați ca prin minune. O transformare miraculoasă se întâmplă, însă, în urma acestui accident: Farishta primește personalitatea arhanghelului Gavriil, iar Camcha pe cea a unui diavol.

De ce a fost interzisă: Comunitatea islamică a considerat opera lui Rushdie, și mai ales modul în care acesta tratează Islamul, o blasfemie. Cartea a fost interzisă în India și arsă în timpul unor demonstrații în Marea Britanie. De asemenea, Ayatollahul Khomeini, conducătorul suprem al Iranului, a emis în 1989 o fatwa prin care le cerea tuturor musulmanilor să-l ucidă pe Rushdie și pe editorii săi. De altfel, cartea este interzisă în toată lumea musulmană, mai puțin în Turcia.




3. American Psycho, de Easton Ellis (1991)

American Psycho spune povestea unui tânăr educat și inteligent, care ziua lucrează ăe Wall Street, iar noaptea se transformă într-un criminal în serie. Cartea este extrem de violentă și scoate în evidență cele mai sumbre și malefice trăsături ale ființei umane.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost primită cu multă indignare de public, iar Ellis a fost forțat să-și anuleze primul turneu din cauza amenințărilor cu moartea. Vânzarea romanului a fost restricționată în Germania, iar autoritățile canadiene și australiene au interzis-o.



 

 2. Abatorul 5, de Kurt Vonnegut (1969)

Billy Pilgrim, un soldat american dezorientat și prost pregătit, este capturat de armata nazistă în bătălia de la Bulge și luat prizonier la Dresda. Închis într-un abator dezafectat, botezat ”Abatorul 5”, Pilgrim și alți prizonieri de război, împreună cu mai mulți gardieni germani, se ascund într-un buncăr adânc, adăpostindu-se în timpul bombardării Dresdei. În ascunzătoare, însă, timpul începe să se deformeze, iar Pilgrim începe să aibă viziuni asupra trecutului și viitorului, inclusiv asupra propriei morți.

De ce a fost interzisă: Cartea a fost primită cu nemulțumire de americani, care au considerat că nu este bine ca astfel de subiecte să fie expuse tinerei generații. De altfel, ”Abatorul 5” se află în topul 100 al celor mai controversate cărți, realizat de Asociația Americană a Bibliotecilor.

1. Lolita, de Vladimir Nabokov (1955)


Profesorul Humbert Humbert devine obsedat sexual de o fată de 12 ani, Charlotte Haze. Pentru a fi cât mai aproape de ea, se căsătorește cu mama fetiței, iar după moartea acesteia devine tutorele lui Charlotte.

De ce a fost interzisă: După ce a fost catalogată de editorul Sunday Express drept ”cea mai murdară carte”, toate exemplarele cărții au fost confiscate în 1955, pe motiv că reprezentau pornografie infantilă. În anul următor, romanul a fost interzis în Franța.

Comentarii

  1. Pe ultimele 3 le știu și eu, am doar Abatorul Cinci cumpărat, pe celelalte două le-aș împrumuta de la biblioteca școlii. Hmm, sună toate interesant :D
    Super postarea, mă gândesc să fac și eu ceva de genul! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt foarte curios de „Lolita”. Mi se pare interesantă. Și „Abatorul cinci” pare interesantă, dar nu știu când și dacă voi face rost de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartile sunt interesante, cu atat mai mult ca au fost si interzise pe o perioada de timp. Sper sa-ti placa!

      Ștergere
  3. Lolita mi se pare foarte interesantă și sper să o citesc și eu! Frumos articol, felicitări!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu